XV Jesienny Jarmark „od pola do stołu” – za nami
MODR Oddział Poświętne w Płońsku, pielęgnując dziedzictwo kulturowe i kulinarne mazowieckiej wsi, 12 września br. zorganizował imprezę pod nazwą „Jesienny Jarmark „od pola do stołu”. Swoje produkty zaoferowało ponad 80 wystawców. Byli to producenci tradycyjnej żywności: wyrobów wędliniarskich, serów, miodów, olejów, chleba. Były wyroby z wikliny, kwiaty, krzewy, drzewka owocowe i ozdobne.
Kluczowym punktem imprezy była konferencja pt. „Przetwarzanie i sprzedaż żywności wytwarzanej w gospodarstwach rolnych” poświęcona rozwojowi przedsiębiorczości na obszarach wiejskich. Jej celem było podniesienie poziomu wiedzy i umiejętności rolników w obszarze małego przetwórstwa lokalnego i form dystrybucji żywności. Szczegółowo omówione zostały zagadnienia dotyczące bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, produktu regionalnego i tradycyjnego, sprzedawanego lokalnie, zgodnie z aktualnymi przepisami dotyczącymi rolniczego handlu detalicznego i sprzedaży bezpośredniej oraz systemów jakości żywności. Wykłady poprowadzili eksperci rangi krajowej, posiadający wieloletnie doświadczenie w zakresie przetwarzania i sprzedaży żywności w gospodarstwach rolnych: prof. Zbigniew Dolatowski - Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie i Barbara Sałata - Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Oddział w Radomiu. Eksperci prowadzili również konsultacje, odpowiadali na pytania, wyjaśniali wątpliwości związane z wytwarzaniem i sprzedażą żywności zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Podczas Jarmarku Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Warszawie przy współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi zorganizował Piknik rodzinny, w ramach którego można było degustować polską żywność wysokiej jakości, otrzymać informacje dot. działań KOWR na stoisku informacyjno-promocyjnym jak również skorzystać ze strefy relaksu znajdującej się pod namiotami KOWR.
Goście imprezy, poznali ciekawe formy przedsiębiorczości wiejskiej, wymienili poglądy i doświadczenia z producentami lub wytwórcami z różnych branż. Konsultowali się bezpośrednio z doradcami naszego Ośrodka, przedstawicielami Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddziału Terenowego w Warszawie, pracownikami Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Biura Powiatowego w Płońsku, Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Placówki Terenowej w Ciechanowie i Lokalnej Grupy Działania – Przyjazne Mazowsze z Płońska.
Współpracujące z Ośrodkiem - Koła Gospodyń Wiejskich, prezentowały swoje wyroby kulinarne, rękodzieło i sztukę ludową, częstowały słodkościami. Na zwiedzających czekały też takie atrakcje jak warsztaty tkackie i warsztaty kowalskie, przygotowane przez okolicznych twórców ludowych oraz pokaz pierwszej pomocy prowadzony przez OSP Dziektarzewo. Koło Gospodyń Wiejskich z Cieciorki zachęcało do szczepień przeciw Covid-19 w ramach Narodowego Programu Szczepień # Szczepimy Się z KGW.
Piętnastą imprezę z tego cyklu otworzyli: dyrektor MODR Warszawa Sławomir Piotrowski, Tomasz Skorupski - z-ca dyrektora MODR Warszawa i Jarosław Grabowski -dyrektor Oddziału Poświętne w Płońsku.
Dziękujemy Krajowemu Ośrodkowi Wsparcia Rolnictwa z siedzibą w Warszawie za organizację degustacji tradycyjnych potraw przygotowanych przez Restaurację Poświętne (grochówka, grillowane karkówka i kiełbasa, drożdżówki z serem i makiem oraz owoce – jabłka i gruszki).
Dopisała dobra pogoda i uczestnicy.
Zapraszamy za rok!
Relacja fotograficzna:
Tekst: Danuta Bronowska
Zdjęcia: Bożena Chądzyńska