Krajowe Systemy Jakości Żywności - wsparcie
Systemy Jakości Żywności powstały, by chronić dziedzictwo kulinarne, premiować najlepsze i unikalne produkty tradycyjne i regionalne, a ich producentom umożliwić ochronę przed nieuczciwą konkurencją.
Znakowanie produktów stanowi czytelną informację dla konsumenta na temat ich jakości i oryginalności. Do krajowych systemów jakości żywności może przystąpić każdy producent, który podejmie się spełnienia wymagań określonych danym systemem jakości.
Krajowy system jakości żywności Jakość Tradycja działa od 2017 r. Charakteryzuje się stosowaniem w produkcji wyłącznie surowców, których pochodzenie jest identyfikowalne i które nie zawierają komponentów GMO. Promuje produkty żywnościowe o wysokiej jakości, ze szczególnym uwzględnieniem produktów tradycyjnych. Rolnicy wytwarzający produkty o wysokich walorach jakościowych, biologicznych i odżywczych, opierający się na produkcji pozbawionej metali ciężkich, środków ochrony roślin, czy innych szkodliwych substancji doskonale wpisują się w założenia Integrowanej Produkcji.
Decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 czerwca 2007 roku uznano Integrowaną Produkcję za krajowy system jakości żywności i umożliwiono producentom korzystanie ze środków wsparcia Unii Europejskiej w ramach programu „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności”.
Producenci żywca wołowego i wołowiny, ubojnie, zakłady rozbioru, przewoźnicy żywca, przetwórnie mięsa po otrzymaniu certyfikatu na produkcję dobrej i bezpiecznej wołowiny mają możliwość uzyskania wsparcia ze strony specjalistów i wyższej ceny za żywiec wołowy w ramach Systemu Jakości Wołowiny.
Współpraca z certyfikowanymi podmiotami w całym łańcuchu wartości sektora wołowiny daje wyższe bezpieczeństwo transakcji i terminowości dostaw oraz płatności. Dodatkową korzyścią jest większa szansa na uzyskanie środków unijnych na rozwój gospodarstwa.
Producenci wieprzowiny mogą przystąpić do Systemu Jakości Wieprzowiny, programu opracowanego i realizowanego przez organizacje reprezentujące rolników i przetwórców mięsa – Związek „Polskie Mięso” oraz Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS. Jest to kompleksowy sposób produkcji wieprzowiny w łańcuchu „od pola do stołu". Jego celem jest produkcja chudego, nieprzetłuszczonego mięsa wieprzowego, przy zachowaniu ważnych dla konsumentów i przetwórców parametrów jakości mięsa.
System Gwarantowanej Jakości Żywności ułatwia konkurowanie na trudnym rynku, zwiększając wiarygodność producenta w oczach konsumenta poprzez określenie szczegółowych warunków, jakie muszą być spełnione, aby produkt końcowy miał jak najwyższą jakość. Obejmuje on swoim zasięgiem wszystkie ogniwa łańcucha produkcyjnego w ramach koncepcji „od pola do stołu”.
Nabór wniosków o środki, których pula wynosi ponad 80 mln zł, trwa do 18 marca 2024 r.
Wnioski można składać za pośrednictwem Platformy Usług Elektronicznych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Szczegóły dotyczące wymagań i kryteriów znajdują się na stronie Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
Źródła:
http://www.produktyregionalne.pl/jakosc.html
http://www.wieprzowinapqs.pl/strona-glowna
https://www.gov.pl/web/rolnictwo/jakosc-tradycja