Szkolenia z gęsią w tle
Zapraszamy na szkolenia pn. Przyzagrodowy chów gęsi sposobem na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich, które odbędą się:
Woj. wielkopolskie
27.05.2021 r. godz. 8:00 oraz
28.05.2021r. godz. 8:00 - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie
9.06.2021 r. o godz. 8:30 - Agroturystyka Stary Folwark
10.06.2021 r. o godz. 8.30 - Sala Wiejska Nowy Dwór Woj. pomorskie
1.06.2021 r. godz. 8:00 oraz
2.06.2021 r. godz. 8:00 - Technikum nr 2 w Chojnicach ul. Dworcowa 1
16.06.2021 r. o godz. 8:30 - świetlica w Skowarczu
17.06.2021 r. o godz. 8.00 - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Swarożynie
Woj. mazowieckie:
14.06.2021 r. godz. 8.00 – Gołotczyzna Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego
15.06.2021 r. godz. 8.00 - Gołotczyzna Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego
Program szkolenia:
Blok I. Chów gęsi systemem przyzagrodowym. Czas trwania wykładów: 90 minut.
1. Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację i pozyskanie dodatkowego dochodu z gospodarstwa
2. Rasy gęsi wykorzystywane w chowie przyzagrodowym - charakterystyka
3. Warunki odchowu piskląt -transport gęsiąt -pomieszczenia i obsada -ogrzewanie i temperatura w odchowie -oświetlenie -zasady pielęgnacji i ochrona zdrowia
4. Żywienie gęsi owsianych systemem gospodarczym Warsztaty kulinarne – Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część I.Czas trwania: 90 minut
5. Rozbiór tuszki gęsiej z omówieniem wykorzystania poszczególnych elementów do potraw i przetworów
6. farsze do gęsiny - gęś po kołudzku z jabłkami i majerankiem, farsz indyczy i z mięsa mieszanego
7. pieczenie gęsi w całości z wybranym farszem
Blok II. Przetwórstwo produktów z gęsi. Czas trwania wykładów: 90 minut.
8. Gęś owsiana - przydatność kulinarna oraz wartość odżywcza mięsa i tłuszczu
9. Pozyskiwanie puchu i pierza z chowu przyzagrodowego gęsi do wyrobów pościelowych na rynek wewnętrzny; bioasekuracja w gospodarstwach rolnych.
10. Dobra praktyka higieniczna w przetwórstwie gęsiny
Warsztaty kulinarne – Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część II.Czas trwania: 90 minut
11. przyrządzanie sosu na bazie esencji pieczeniowej, wykorzystanie elementów gęsiny w przetwórstwie - konfitowanie jako metoda przetwarzania i konserwacji w gęsim tłuszczu - okrasa czyli gęsi tatar, pierogi z gęsiną.
Blok III. Legalne formy sprzedaży żywności wytworzonej w gospodarstwie rolnym.Czas trwania wykładów: 90 minut.
12. rolniczy handel detaliczny – prawa i obowiązki (oznakowanie miejsca, limity ilościowe, dokumentacja, rejestracja zakładu, podatki, wymagania higieniczno-sanitarne, wymagania związane z bezpieczeństwem żywności)
13.Możliwości współpracy rolników w ramach zbytu żywności przetworzonej
Warsztaty kulinarne: Otwarta degustacja W
ięcej informacji można uzyskać: e-mail:
Zapraszamy do udziału w szkoleniu!
Zostań partnerem KSOW. Odwiedź portal http://ksow.pl/