Przyzagrodowy chów gęsi - terminy i program szkoleń
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w partnerstwie z Fundacją Hodowców Polskiej Białej Gęsi zaprasza na szkolenia pn. Przyzagrodowy chów gęsi sposobem na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich
Szkolenia odbędą się w Zespole Szkół im. Batalionów Chłopskich w Zielonej 09-310 Zielona ul. 1 Maja 8 C w dniach:
8.10.2020 r. godz. 8.00
9.10.2020 r. godz. 8.00
22.10.2020 r. Siedlce (UWAGA szkolenie odwołane)
23.10.2020 r. Sadowne (UWAGA szkolenie odwołane)
Szkolenie skierowane jest do niepracujących mieszkańców obszarów wiejskich (w tym min. 50% osób do 35 roku życia)
Program szkolenia:
Blok I.
Chów gęsi systemem przyzagrodowym. Czas trwania wykładów: 90 minut.
- Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację i pozyskanie dodatkowego dochodu z gospodarstwa
- Rasy gęsi wykorzystywane w chowie przyzagrodowym - charakterystyka
- Warunki odchowu piskląt: transport gęsiąt, pomieszczenia i obsada, ogrzewanie i temperatura w odchowie, oświetlenie, zasady pielęgnacji i ochrona zdrowia
- Żywienie gęsi owsianych systemem gospodarczym
Warsztaty kulinarne – Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część I. Czas trwania: 90 minut
- Rozbiór tuszki gęsiej z omówieniem wykorzystania poszczególnych elementów do potraw i przetworów
- farsze do gęsiny - gęś po kołudzku z jabłkami i majerankiem, farsz indyczy i z mięsa mieszanego
- pieczenie gęsi w całości z wybranym farszem
Blok II.
Przetwórstwo produktów z gęsi. Czas trwania wykładów: 90 minut.
- Gęś owsiana - przydatność kulinarna oraz wartość odżywcza mięsa i tłuszczu
- Pozyskiwanie puchu i pierza z chowu przyzagrodowego gęsi do wyrobów pościelowych na rynek wewnętrzny; bioasekuracja w gospodarstwach rolnych.
- Dobra praktyka higieniczna w przetwórstwie gęsiny
Warsztaty kulinarne – Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód - część
- Czas trwania: 90 minut
- przyrządzanie sosu na bazie esencji pieczeniowej, wykorzystanie elementów gęsiny w przetwórstwie - konfitowanie jako metoda przetwarzania i konserwacji w gęsim tłuszczu - okrasa czyli gęsi tatar, pierogi z gęsiną.
Blok III. Legalne formy sprzedaży żywności wytworzonej w gospodarstwie rolnym. Czas trwania wykładów: 90 minut.
- rolniczy handel detaliczny – prawa i obowiązki (oznakowanie miejsca, limity ilościowe, dokumentacja, rejestracja zakładu, podatki, wymagania higieniczno-sanitarne, wymagania związane z bezpieczeństwem żywności)
13.Możliwości współpracy rolników w ramach zbytu żywności przetworzonej
Warsztaty kulinarne: Otwarta degustacja
Więcej informacji: e-mail
e-mail:
Zapraszamy do udziału w szkoleniu!
www.polskabialages.pl
Zostań partnerem KSOW. Odwiedź portal http://ksow.pl/