Skip to main content
MODR Warszawa:  ul. Czereśniowa 98, 02-456 Warszawa  | ikona 22 571 61 00 

Szkolenia – chów gęsi

Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w partnerstwie z Fundacją Hodowców Polskiej Białej Gęsi zaprasza na szkolenia pn.    Przyzagrodowy chów gęsi sposobem na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich

Szkolenia odbędą się:

 

1 października br. godz. 8:30 Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Swarożynie (woj. pomorskie)

2 października br. godz. 8:30 Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Swarożynie (woj. pomorskie)

15 października br. godz. 8:00 Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Rusocinie (woj. pomorskie)

16 października br. godz. 8:00 Zajazd „Stare Pole” w Starym Polu (woj. pomorskie) 

 

Szkolenie skierowane jest do niepracujących mieszkańców obszarów wiejskich (w tym min. 50% osób do 35 roku życia)
 

Program szkolenia:


Blok I

 

Chów gęsi systemem przyzagrodowym. Czas trwania wykładów: 90 minut.

 

  1. Przyzagrodowy chów gęsi, szansą na aktywizację i pozyskanie dodatkowego dochodu z gospodarstwa.

 

  1. Rasy gęsi wykorzystywane w chowie przyzagrodowym – charakterystyka.

 

  1. Warunki odchowu piskląt: transport gęsiąt, pomieszczenia i obsada, ogrzewanie i temperatura w odchowie, oświetlenie, zasady pielęgnacji i ochrona zdrowia.

 

  1. Żywienie gęsi owsianych systemem gospodarczym.


Warsztaty kulinarne – Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część I. Czas trwania: 90 minut

 

  1. Rozbiór tuszki gęsiej z omówieniem wykorzystania poszczególnych elementów do potraw i przetworów.

 

  1. Farsze do gęsiny - gęś po kołudzku z jabłkami i majerankiem, farsz indyczy i z mięsa mieszanego.

 

  1. Pieczenie gęsi w całości z wybranym farszem.


Blok II.

 

Przetwórstwo produktów z gęsi. Czas trwania wykładów: 90 minut.

 

  1. Gęś owsiana - przydatność kulinarna oraz wartość odżywcza mięsa i tłuszczu.

 

  1. Pozyskiwanie puchu i pierza z chowu przyzagrodowego gęsi do wyrobów pościelowych na rynek wewnętrzny; bioasekuracja w gospodarstwach rolnych.

 

  1. Dobra praktyka higieniczna w przetwórstwie gęsiny.


Warsztaty kulinarne – Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód - część

  1. Czas trwania: 90 minut

 

  1. Przyrządzanie sosu na bazie esencji pieczeniowej, wykorzystanie elementów gęsiny w przetwórstwie - konfitowanie jako metoda przetwarzania i konserwacji w gęsim tłuszczu - okrasa czyli gęsi tatar, pierogi z gęsiną.



Blok III. Legalne formy sprzedaży żywności wytworzonej w gospodarstwie rolnym. Czas trwania wykładów: 90 minut.

 

  1. Rolniczy handel detaliczny – prawa i obowiązki (oznakowanie miejsca, limity ilościowe, dokumentacja, rejestracja zakładu, podatki, wymagania higieniczno-sanitarne, wymagania związane z bezpieczeństwem żywności).

 

13.Możliwości współpracy rolników w ramach zbytu żywności przetworzonej.


Warsztaty kulinarne: otwarta degustacja

Więcej informacji: e-mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. tel.: 22 571 61 26

e-mail:   Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. tel.: 52 335 78 95

Zapraszamy do udziału w szkoleniu!

www.polskabialages.pl


Zostań partnerem KSOW. Odwiedź portal http://ksow.pl/

 

  • Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego

    Dyrektor MODR Warszawa: Łukasz Lewandowski
    Zastępca dyrektora MODR Warszawa: Anna Kempińska
    Zastępca dyrektora MODR Warszawa: Adam Tarkowski

    ul. Czereśniowa 98, 02-456
    tel. 22 571 61 00 | fax. 22 571 61 01
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Bielice

    Dyrektor Oddziału: Wojciech Ćwikliński

    Bielice 19, 96-500 Sochaczew 
    tel. 46 862 00 40 | fax.46 862 00 52
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Ostrołęka

    Dyrektor Oddziału: Bogdan Bagiński

    ul. Targowa 4, 07-410 Ostrołęka,
    tel. 29 760 03 69 - fax. 29 769 49 53
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Płock

    Dyrektor Oddziału: Wojciech Banaszczak

    ul. Zglenickiego 42 D, 09-411 Biała
    tel./fax: 24 269 77 00
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Poświętne w Płońsku

    Dyrektor Oddziału: Agata Sosińska-Osiecka

    ul. H Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk
    tel: 23 663 07 00, fax: 23 662 99 50
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek: 700 - 1500

  • MODR Warszawa oddział Radom

    Dyrektor Oddziału: Bogusław Włodarczyk

    ul. Chorzowska 16/18, 26-600 Radom,
    tel./fax 48 365 02 06 wew. 104
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 730 - 1530

  • MODR Warszawa Oddział Siedlce

    Dyrektor Oddziału: Dariusz Ślęczkowski

    ul. Kazimierzowska 21, 08-110 Siedlce
    tel. 25 640 09 11, fax. 25 640 09 12
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

Copyright 2011 - 2024 MODR | Przeglądając stronę, akceptujesz naszą politykę prywatności.