Szkolenia – chów gęsi
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w partnerstwie z Fundacją Hodowców Polskiej Białej Gęsi zaprasza na szkolenia pn. Przyzagrodowy chów gęsi sposobem na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich
Szkolenia odbędą się:
1 października br. godz. 8:30 Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Swarożynie (woj. pomorskie)
2 października br. godz. 8:30 Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Swarożynie (woj. pomorskie)
15 października br. godz. 8:00 Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Rusocinie (woj. pomorskie)
16 października br. godz. 8:00 Zajazd „Stare Pole” w Starym Polu (woj. pomorskie)
Szkolenie skierowane jest do niepracujących mieszkańców obszarów wiejskich (w tym min. 50% osób do 35 roku życia)
Program szkolenia:
Blok I
Chów gęsi systemem przyzagrodowym. Czas trwania wykładów: 90 minut.
- Przyzagrodowy chów gęsi, szansą na aktywizację i pozyskanie dodatkowego dochodu z gospodarstwa.
- Rasy gęsi wykorzystywane w chowie przyzagrodowym – charakterystyka.
- Warunki odchowu piskląt: transport gęsiąt, pomieszczenia i obsada, ogrzewanie i temperatura w odchowie, oświetlenie, zasady pielęgnacji i ochrona zdrowia.
- Żywienie gęsi owsianych systemem gospodarczym.
Warsztaty kulinarne – Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część I. Czas trwania: 90 minut
- Rozbiór tuszki gęsiej z omówieniem wykorzystania poszczególnych elementów do potraw i przetworów.
- Farsze do gęsiny - gęś po kołudzku z jabłkami i majerankiem, farsz indyczy i z mięsa mieszanego.
- Pieczenie gęsi w całości z wybranym farszem.
Blok II.
Przetwórstwo produktów z gęsi. Czas trwania wykładów: 90 minut.
- Gęś owsiana - przydatność kulinarna oraz wartość odżywcza mięsa i tłuszczu.
- Pozyskiwanie puchu i pierza z chowu przyzagrodowego gęsi do wyrobów pościelowych na rynek wewnętrzny; bioasekuracja w gospodarstwach rolnych.
- Dobra praktyka higieniczna w przetwórstwie gęsiny.
Warsztaty kulinarne – Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód - część
- Czas trwania: 90 minut
- Przyrządzanie sosu na bazie esencji pieczeniowej, wykorzystanie elementów gęsiny w przetwórstwie - konfitowanie jako metoda przetwarzania i konserwacji w gęsim tłuszczu - okrasa czyli gęsi tatar, pierogi z gęsiną.
Blok III. Legalne formy sprzedaży żywności wytworzonej w gospodarstwie rolnym. Czas trwania wykładów: 90 minut.
- Rolniczy handel detaliczny – prawa i obowiązki (oznakowanie miejsca, limity ilościowe, dokumentacja, rejestracja zakładu, podatki, wymagania higieniczno-sanitarne, wymagania związane z bezpieczeństwem żywności).
13.Możliwości współpracy rolników w ramach zbytu żywności przetworzonej.
Warsztaty kulinarne: otwarta degustacja
Więcej informacji: e-mail
e-mail:
Zapraszamy do udziału w szkoleniu!
www.polskabialages.pl
Zostań partnerem KSOW. Odwiedź portal http://ksow.pl/