Szkolenie dotyczące gęsi
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w partnerstwie z Fundacją Hodowców Polskiej Białej Gęsi zaprasza na szkolenia pn. Przyzagrodowy chów gęsi sposobem na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich.
Szkolenia odbędą się:
19.08.2020 r. o godz. 8:00 - Wiejski Ośrodek Aktywizacji i Integracji Wsi w Pawłowie Żońskim (woj. wielkopolskie)
20.08.2020 r. godz. 8:00 - świetlica wiejska w Rąbczynie (woj. wielkopolskie)
21.08.2020 r. godz. 12:00 - świetlica wiejska w Chełmcach (woj. kujawsko-pomorskie)
Szkolenia skierowane są do niepracujących mieszkańców obszarów wiejskich (w tym min. 50% osób do 35 roku życia)
Program:
Blok I.
Chów gęsi systemem przyzagrodowym. Czas trwania wykładów: 90 minut.
1. Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację i pozyskanie dodatkowego dochodu z gospodarstwa
2. Rasy gęsi wykorzystywane w chowie przyzagrodowym - charakterystyka
3. Warunki odchowu piskląt -transport gęsiąt -pomieszczenia i obsada -ogrzewanie i temperatura w odchowie -oświetlenie -zasady pielęgnacji i ochrona zdrowia
4. Żywienie gęsi owsianych systemem gospodarczym
Warsztaty kulinarne – Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część I.Czas trwania: 90 minut
5. Rozbiór tuszki gęsiej z omówieniem wykorzystania poszczególnych elementów do potraw i przetworów
6. Farsze do gęsiny - gęś po kołudzku z jabłkami i majerankiem, farsz indyczy i z mięsa mieszanego
7. Pieczenie gęsi w całości z wybranym farszem
Blok II.
Przetwórstwo produktów z gęsi. Czas trwania wykładów: 90 minut.
8. Gęś owsiana - przydatność kulinarna oraz wartość odżywcza mięsa i tłuszczu
9. Pozyskiwanie puchu i pierza z chowu przyzagrodowego gęsi do wyrobów pościelowych na rynek wewnętrzny; bioasekuracja w gospodarstwach rolnych.
10. Dobra praktyka higieniczna w przetwórstwie gęsiny
Warsztaty kulinarne – Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część II.Czas trwania: 90 minut
11. przyrządzanie sosu na bazie esencji pieczeniowej, wykorzystanie elementów gęsiny w przetwórstwie - konfitowanie jako metoda przetwarzania i konserwacji w gęsim tłuszczu - okrasa czyli gęsi tatar, pierogi z gęsiną.
Blok III.
Legalne formy sprzedaży żywności wytworzonej w gospodarstwie rolnym.Czas trwania wykładów: 90 minut.
12. Rolniczy handel detaliczny – prawa i obowiązki (oznakowanie miejsca, limity ilościowe, dokumentacja, rejestracja zakładu, podatki, wymagania higieniczno-sanitarne, wymagania związane z bezpieczeństwem żywności)
13.Możliwości współpracy rolników w ramach zbytu żywności przetworzonej
Warsztaty kulinarne: Otwarta degustacja
Więcej informacji:
Zapraszamy do udziału w szkoleniu!
www.polskabialages.pl Zostań partnerem KSOW. Odwiedź portal http://ksow.pl/