Przejdź do głównej treści
MODR Warszawa:  ul. Czereśniowa 98, 02-456 Warszawa  | ikona 22 571 61 00 

Grupa operacyjna EPI „Innowacja w Produkcji” – podsumowanie wyników projektu na konferencji

31 stycznia 2025 roku na Wydziale Nauk Rolnych Uniwersytetu w Siedlcach odbyła się konferencja podsumowująca wyniki projektu realizowanego w ramach programu „Współpraca”, zorganizowana przez Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Wydarzenie dotyczyło projektu pt. „Innowacyjne rozwiązania w zakresie poprawy wartości żywieniowej produktów mięsnych z mięsa indyka o cechach żywności wygodnej”.

Celem przedsięwzięcia było opracowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii podnoszącej walory odżywcze mięsa przy jednoczesnym wydłużeniu jego trwałości, bez konieczności stosowania syntetycznych dodatków. Produkty wytworzone w ramach projektu bazowały na mięśniach udowych indyków z dodatkiem roślin strączkowych oraz kultur bakteryjnych SafePro.

Projekt był wynikiem współpracy czterech podmiotów: Zakładu Mięsnego Mościbrody (lidera projektu), Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Gospodarstwa Niedzielak, prowadzonego przez Mateusza Niedzielaka, oraz Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Konferencja stanowiła podsumowanie kilkuletnich działań ukierunkowanych na rozwój nowoczesnych metod w produkcji mięsnej, mających na celu poprawę jakości żywności i zwiększenie jej konkurencyjności na rynku.

Spotkanie rozpoczęło się od powitania uczestników przez organizatorów, którzy podkreślili wagę współpracy między sektorem naukowym, produkcyjnym i doradczym w rozwijaniu polskiego rolnictwa. Oficjalnego otwarcia konferencji dokonał Karol Remiszewski - zastępca dyrektora Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

Prof. Małgorzata Karwowska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie zaprezentowała wyniki badań nad recepturami produktów mięsnych o podwyższonej wartości odżywczej i lepszych cechach sensorycznych. Przedstawiła założenia badań oraz ich efekty. Przeprowadzone analizy potwierdziły skuteczność opracowanych technologii, które mogą znaleźć szerokie zastosowanie w branży przetwórstwa mięsnego.

Mateusz Niedzielak – hodowca indyków, omówił proces chowu indyków w warunkach podwyższonego dobrostanu, eliminując stosowanie antybiotyków i GMO. Wskazał, że takie podejście nie tylko wpływa korzystnie na jakość mięsa, ale również odpowiada na rosnące oczekiwania konsumentów w zakresie zdrowej i ekologicznej żywności.

W imieniu lidera projektu – Zakładu Mięsnego Mościbrody – głos zabrał dr inż. Krzysztof Wawrzyniec Borkowski. Wykładowca ze swoim zespołem szczegółowo omówił innowacyjne technologie wykorzystywane w procesie przetwórstwa. Podkreślił istotną rolę świadomości konsumentów w zakresie zdrowego odżywiania oraz konieczność wyboru produktów najwyższej jakości. Przedstawiono również wyzwania związane z wdrażaniem nowoczesnych rozwiązań na skalę przemysłową oraz ich potencjalny wpływ na zwiększenie efektywności produkcji.

W ostatniej części konferencji Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego podsumował działania upowszechniające projekt oraz przedstawił efekty kampanii promocyjnej. Podkreślono kluczową rolę edukacji i informowania konsumentów oraz producentów o korzyściach wynikających z innowacyjnych metod produkcji mięsa indyczego.

Dodatkowo uczestnikom konferencji zaprezentowano założenia Interwencji 13.5 „Współpraca Grup Operacyjnych EPI”, wskazując na możliwości dalszego rozwijania innowacji w sektorze rolno-spożywczym oraz zachęcając do współpracy w przyszłych inicjatywach.

Zdjęcia:

Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego

Dyrektor MODR Warszawa: Łukasz Lewandowski
Zastępca dyrektora MODR Warszawa: Anna Kempińska
Zastępca dyrektora MODR Warszawa: Karol Remiszewski

ul. Czereśniowa 98, 02-456
tel. 22 571 61 00 | fax. 22 571 61 01
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Bielice

Dyrektor Oddziału: Wojciech Ćwikliński

Bielice 19, 96-500 Sochaczew 
tel. 46 862 00 40 | fax.46 862 00 52
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Ostrołęka

Dyrektor Oddziału: Bogdan Bagiński

ul. Targowa 4, 07-410 Ostrołęka,
tel. 29 760 03 69 - fax. 29 769 49 53
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Płock

Dyrektor Oddziału: Wojciech Banaszczak

ul. Zglenickiego 42 D, 09-411 Biała
tel./fax: 24 269 77 00
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Poświętne w Płońsku

Dyrektor Oddziału: Agata Sosińska-Osiecka

ul. H Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk
tel: 23 663 07 00, fax: 23 662 99 50
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek: 700 - 1500

MODR Warszawa oddział Radom

Dyrektor Oddziału: Bogusław Włodarczyk

ul. Chorzowska 16/18, 26-600 Radom,
tel./fax 48 365 02 06 wew. 104
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 730 - 1530

MODR Warszawa Oddział Siedlce

Dyrektor Oddziału: Dariusz Ślęczkowski

ul. Kazimierzowska 21, 08-110 Siedlce
tel. 25 640 09 11, fax. 25 640 09 12
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

Copyright 2011 - 2024 MODR | Przeglądając stronę, akceptujesz naszą politykę prywatności.